positieve seksualiteit

Seksuele voorlichting is goed geregeld in Nederland. De onderwerpen reproductie en preventie komen goed tot hun recht. Seksuele vorming loopt echter achter op de dagelijkse realiteit. Door vanuit verbinding te leren over positieve seksualiteit ga je van rampenbestrijding naar het bevorderen van seksuele autonomie.

Om je eigen aardbeien te kunnen verbouwen, is óók kennis nodig over water, grond en zon. Maar waarom zou je ze gaan verbouwen als je nooit iets verteld is over hoe heerlijk ze kunnen smaken? Waarom beginnen we, als het gaat over seksualiteit, gelijk over bestrijdingsmiddelen en niet de ervaring?

Uit onderzoek weten we al lang dat het bevorderen van seksuele autonomie een sterke invloed heeft op het voorkomen van seksuele grensoverschrijding. Zonder plezier is werkelijke seksuele gezondheid niet mogelijk. Toch leeft er voor veel ouders, scholen en professionals nog steeds een handelingsonzekerheid als het thema seksualiteit zich voordoet. Ze worden verrast door vragen, situaties en grappen.

Door te leren welke ingrediënten bijdragen aan het bevorderen van een klimaat waarbinnen een prettige seksuele ontwikkeling de norm is, kunnen volwassen met meer zekerheid adolescenten ondersteunen in dat proces. Hoe deze ingrediënten in te zetten, zowel tijdens de lessen als in ad hoc situaties is de exportmoduleontwikkeld.

Het programma Liever Vanuit Verbinding zich op

  1. het vergroten van pedagogische slagkracht van professionals
  2. het creëren van een duurzaam klimaat voor positieve seksualiteit op school
  3. het bevorderen van prettige seksuele ervaringen en het voorkomen van gernsoverschrijding.
Schuiven naar boven