week van de lente kriebels


BRON: www.gayandschool.nl

Een vrolijke week over liefde en seksualiteit

De Week van de Lentekriebels wordt ieder jaar in het begin van de lente georganiseerd. Tijdens deze week geven basisscholen aan alle groepen les over relaties en seksualiteit, op een manier die past bij de leeftijd en de belevingswereld van de groep. Lentekriebels wordt georganiseerd en ondersteund door Rutgers en de GGD.

Tips, lesbrieven & gadgets

De Lentekriebels-websitevan Rutgers staat een toolkit vol ideeën voor activiteiten in de klas. Hierbij wordt uitgegaan van het lespakket Kriebels in je buik als basis, waarin seksuele diversiteit een vanzelfsprekend onderdeel is. Op de site kun je ook tal van leuke gadgets bestellen om de school mooi aan te kleden en het thema extra vrolijk te maken.

De Week van de Lentekriebels is ook een perfect Aan-de-slag-kalender-moment: op onze ‘Aan de slag kalender’geven we ieder jaar tips die passen bij het actuele thema.

Kriebels voor…

De Week van de Lentekriebels is een vanzelfsprekende week om kinderen ook respect mee te geven voor seksuele diversiteit. In de laagste klassen gaat het dan over kriebels in je buik voor… dat kan iedereen zijn. In de hoogste klassen kan er meer aan seksuele voorlichting worden gedaan, waarbij niet alleen gesproken wordt vanuit een heteronorm, zodat alle leerlingen zich gerespecteerd voelen.

Grote week, naast kleine momenten

Alles wat maar ééns per jaar aandacht krijgt… blijft niet echt hangen. Om te oefenen met een seksueel integere houding geeft iedere dag gelukkig kleine leermomenten. In die ene vrolijke lenteweek staat de liefde dan even ècht centraal.

Aanvullend materiaal

Rutgers en de GGD’s organiseren deze week ieder jaar opnieuw rond een mooi nieuw thema. Maar naast deze materialen kun je ook eigen materiaal gebruiken. Hiervoor  kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de tips in de Aan-de-slag-kalender. En in 2019 bracht ook Kwink een leuke lesbriefuit voor de Week van de Lentekriebels, met onder meer een aantal werkvormen om bezig te gaan met een respectvolle houding ten opzichte van seksuele diversiteit en genderidentiteit. Zo heeft de lesbrief een kleurplaat waarop lekker niet te zien is of de verliefde stelletjes jongetjes of meisjes zijn, want het zijn diertjes!

Update

Bekijk de ‘Aan-de-slag-kalender’ van Gay&School voor het actuele jaarthema van de Week van de Lentekriebels, met specifieke tips hiervoor van Gay&School.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven