De beste vriend van een homo is vaak een vrouw


  • Charlotte Bouwman/NRC

Vrouwen hebben het liefst een gay best friend en wie lesbisch, homo- of biseksueel (lhb) is, heeft vaak een slechte band met familie. Klopt dat? Grotendeels, blijkt uit een onderzoek van sociologe Mirjam Fischer naar de sociale kring van lhb’s, waar zij vrijdag aan de Universiteit van Amsterdam op promoveert.

Homo’s, lesbiennes en biseksuelen hebben andere sociale levens dan heteroseksuelen. Waarom? – Mirjam Fischer Socioloog –

Want hoewel de rechten en acceptatie van homo’s, lesbiennes en biseksuelen zijn verbeterd, hebben zij op sociaal gebied een ander leven. Zo gaan homoseksuele mannen inderdaad vaker vriendschappen aan met vrouwen dan heteroseksuele mannen, en hebben lesbiennes minder familieleden in hun sociale kring dan heteroseksuele vrouwen. 

Opvallend: homoseksuele mannen hebben in tegenstelling tot vrouwen niet minder familieleden in hun sociale kring dan heteroseksuelen. Fischer: „Dat kan op twee manieren te verklaren zijn: mannen hebben sowieso minder familieleden in hun sociale kring, dus er is simpelweg minder te verliezen. Daarnaast heb ik door de opzet van de data alleen lhb’ s in een relatie kunnen onderzoeken, dus de resultaten kunnen anders zijn voor singles.”

Steun aan elkaar geven

Fischer deed onderzoek met gegevens van 1.400 mensen uit twintig verschillende Nederlandse gemeenten. Dat maakt dit onderzoek een van de eerste lees hier verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven