Zoenen is voor deze jongeren niet zo’n groot ding meer


  • Mirjam Remie/NRC

Jongeren hebben steeds later seks en hechten aan loyaliteit. Hoe denken vier scholieren in Middelburg daarover? Een gesprek ter gelegenheid van Valentijnsdag. „Iedereen wil de eerste keer toch iemand waar je je prettig bij voelt.”

De sfeer op het Nehalennia in Middelburg is open, zeggen de havo- en vwo’ers Xavi (16), Chenna (17), Noëlle (16) en Melle (16). Zo open, dat toen ze een opstel voor Nederlands moesten schrijven met als thema ‘eerste keer’, een van hen voor die éne eerste keer koos, en het nog voordroeg in de klas ook. Een verhaal te goed om niet te delen: ze waren alleen thuis, hadden pizza’s besteld en het afval (pizzadozen en condooms) de volgende ochtend buiten in een tas naast een prullenbak gedumpt. Een passant vond de tas, met pizzabon met adres erin, en bracht hem terug. Naar de moeder van één van de twee hoofdrolspelers.

Gegiechel. „We hebben wel een vermoeden wie het was”, lachen ze. 

Vanwege Valentijnsdag praten we over liefde en seksualiteit. Xavi en Chenna zitten in de Gay-Straight Alliance, een groep van 21 leerlingen die eens in de twee weken samenkomt, om uit te stralen dat iedereen zichzelf mag zijn. Chenna is bi, Xavi is bi en trans, Melle en Noëlle zijn hetero. Alle vier zijn ze single, sommigen sinds kort. 

Hoe denken zij over trends in ons liefdesleven? We leggen er een aantal voor, met name uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland. Dat verscheen in 2017.

Trend 1: Seks, tongzoenen en condooms

Jongeren beginnen later aan seks dan vijf jaar geleden. De leeftijd waarop de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap heeft gehad, is opgeschoven van 17 naar 18. Ook met tongzoenen zijn ze later.

Chenna: „Nou, dat valt bij ons wel mee hoor.”

Xavi: „18 is best wel oud, je denkt daarvoor toch wel aan ketsen enzo.”

Chenna: „Misschien doen ze alles, behalve… lees hier het hele artikel (met dank aan NRC voor toestemming)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven