Aan de condoomrace wil niemand meedoen


Mirjam Remie/NRC

Seksuele voorlichting

In Zeeland volgen scholieren een lesprogramma over liefde en seks. Rode wangen en afgrijzen gegarandeerd.

De eerste keer, daar moet je niet te veel over nadenken. „Net als met zwemles, als je voor het eerst door het gat zwemt”, zegt docent Ploneke Scholtsz. „Voel gewoon en geniet.”

Het gat bij zwemles roept meer herkenning op bij klas 2-vwo van de Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap in Middelburg dan de eerste keer waar Scholtsz het over heeft. „Dat kan ik écht niet!”, roept een jongen – over het zwemmen. De klas krijgt de vijfde en laatste les van het programma ‘Lang Leve de Liefde’ van Soa Aids Nederland en Rutgers, over seksualiteit en relaties.

Vandaag gaat het over veilig vrijen en ‘hoe je het leuk houdt’ met de ander. 

Aan bijna alle tweedeklassers in Zeeland worden die lessen gegeven, met dank aan een subsidie van drie grote gemeenten, vertelt GGD-jeugdverpleegkundige Tessa Goorsenberg. Zeeland is een uitzondering. Want veel scholen behandelen seksuele vorming slechts in een losse les of project, zag de Onderwijsinspectie in 2016, hoewel aandacht voor het onderwerp sinds 2012 verplicht is.

„Het is belangrijk over liefde en seks te praten, maar ouders doen het vaak niet”, zegt Goorsenberg. „En leerlingen willen niet alles aan hun ouders kwijt.” Uit onderzoek blijkt dat wie jong goede seksuele vorming krijgt, op latere leeftijd veiliger vrijt. In hun lesboekje … lees hier het hele artikel (met dank aan NRC voor toestemming).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven